Gecko-tejp

Geckoödlor är kända för att kunna klättra på väggar och tak oavsett vilket material de är gjorda av. Detta har inspirerat forskare att utveckla tejp, så kallad gecko-tejp, som ska kunna fästa till olika ytor men även kunna avlägsnas utan att rester av häftämne lämnas kvar.

Principen är att gecködlans fötter är täckta med väldigt många mikroskopiska pelare. När dessa kommer i kontakt med en yta skapas intermolekylära krafter s.k. Van der Waals bindningar som gör att geckoödlan kan få fäste på ytan.

Denna typ av tejp har nu kommersialiserats och finns att köpa. Frågan är bara hur lika dessa är jämfört med dess ursprung.

Forskare har tittat närmare på detta och kommit fram till att dessa har väldigt lite gemensamt med geckoödlans fötter med mikropelare.

De innehåller mikropelare, men genom olika försök har man kommit fram till att det är adhesivets mjukhet och följsamhet som skapar vidhäftningen snarare än Van der Waalskrafter som uppstår. Dessutom lämnar dessa tejper rester av häftämne när de avlägsnas.

Källa: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352573821000202

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *